Genieten van een ecologische natuurlijke vijver

Waarom een vijver in de tuin? Een vijver is een plek om van te genieten. Het water trekt veel dieren aan. Kikkers, libelles, waterkevers en nog veel meer. De beplanting rondom de vijver zorgen voor beschutting voor veel beestjes. Insecten halen nectar uit de bloemen rondom de vijver. Als er een beekje bij de vijver is gemaakt, dan kunt u genieten van het kabbelende water. Een vijver zorgt voor meer biodiversiteit in de tuin.

Opruimen van de oude vijver

Deze vijver is gerenoveerd. De vijver die er al was zat vol met algen en was lek. Er is gekozen om al het water en de planten uit de vijver te halen. Vervolgens is de oude vijverfolie weg gehaald. De bodem is met de schep bijgewerkt. Er zijn verschillende dieptes aan gebracht. Verschillende planten houden van verschillende dieptes in een vijver. 

Opbouw van de vijver

Rondom de vijver is een stevige rand aangebracht. Die zorgt er voor dat de vijverrand mooi recht blijft. Vervolgens is de vijverfolie aangebracht. Boven op de folie is geelzand aangebracht. Hierin groeien de planten. Langs de rand zijn keien neergelegd. Tussen de keien zijn veel ruimtes waar waterdiertjes schuilen. Als er een egel of een ander dier in de vijver valt, dan kan die via de keien uit de vijver klimmen. Bekijk hier meer informatie als u een vijver aan wilt laten leggen.

Water en planten in de vijver

Nu is het tijd om water in de vijver te laten lopen. Hiervoor wordt altijd kraanwater gebruikt. Als eerst kan de waerlelie in de vijver. Langs de randen worden de oeverplanten geplant. Als de vijver vol met water is, dan worden de zuurstofplanten in de vijver gezet.

Om er voor te zorgen dat de vijver gezond blijft worden er twee emmers met water van een heldere vijver in de nieuwe vijver gegooid. In dat water zitten veel waterdiertjes zoals watervlooien. De watervlooien maken de vijver schoon. Al het werk voor de aanleg is klaat. Nu is het tijd om van de vijver te genieten.

Vissen in de vijver

Door vissen in de vijver te laten zwemmen wordt het biologisch evenwicht in de vijver verstoord. Daardoor komt er meer voedingsstoffen in het water. De voedingsstoffen zorgen dat de algen goed groeien. Dat is niet de bedoeling. Ons advies is om geen vissen in de vijver uit tezetten. 

Samenvatting

Een goed aangelegde vijver is een heldere vijver met een goed biologisch evenwicht. Door voldoende waterplanten aan te planten krijg je een heldere vijver. De waterplanten zuiveren het water. Ook watervlooien en andere onderwaterdieren helpen het water schoon te houden.

Vissen zijn minder goed geschikt voor een vijver. Door de vissen komen er sneller algen in de vijver.

Wij zijn lid van Vakgroep Wilde Weelde

Lid van Wilde Weelde
Contactgegevens

Hoveniersbedrijf Meppelink
Verlengde Vaart Noordzijde 2
7887 ED  Erica
06 - 150 52 651
dennis@hoveniersbedrijfmeppelink.nl

IBAN: NL88RABO 0104331089
KvK: 04049506
BTW: NL001400296837