Klimaatbestendige tuin met waterafkoppeling

Een klimaatbestendige tuin is een tuin die bestand is tegen het veranderende klimaat. Daanaast vermindert een klimaatbestendige tuin de toenemende weerextremen die steeds meer voor gaan komen. We zien dat de zomers warmer worden en ook de winters worden warmer. De droogte neemt toe en als het regent, dan valt er per keer meer regen dan we gewend waren.

Regenwater opvangen:

Het regenwater dat van het dak afkomt kan in eerste instantie worden opgevangen. Dat kan in regentonnen of in ondergrondse opslagtanks. Het regenwater kan vervolgens worden gebruikt om planten water te geven of om het toilet mee door te spoelen. 

Waterafkoppeling:

Het water dat op het dak valt kan ook meteen de tuin in stromen. Meestal laten we het water naar een laag gedeelte in de tuin stromen. Die laagte wordt een wadi genoemd. Het water dat daar in komt zakt onder de juiste omstandigheden binnen enkele dagen in de grond. De grond zal daar door vochtiger zijn. Daardoor kun je minder water geven.  

Planten zorgen voor verkoeling:

Door planten aan te planten blijft de tuin koeler. Dat komt door dat de planten vocht verdampen. Dat geeft een koeler gevoel. Je kunt zelf in de schaduw van een boom gaan zitten om minder last van de zon te hebben. De bestrating warmt enorm op als de zon er op schijnt. Als de bestrating in de schaduw ligt, dan warmt de bestrating minder op. Dat zorgt er voor dat de hele tuin koeler blijft. Zorg er voor dat er minder bestrating in de tuin aanwezig is en meer beplanting.

Samenvatting:

Ecologisch hoveniersbedrijf Meppelink Natuurtuinen legt klimaat bestendige tuinen aan. Dit zijn tuinen die de weerextremen aan kunnen. Dat doen we door de regenpijpen door te zagen en het water de tuin in te laten lopen. Meestal komt het water in een wadi. Wij zorgen ook voor veel planten die op de juiste plek staan. Planten zorgen voor verkoeling. Planten op de juiste groeiplaats kunnen dan beter tegen hitte, droogte en natte omstandigheden. 

Water opvangen, minder bestrating, meer planten en zorgen dat de tuin koel blijft zijn de belangrijste dingen die we kunnen doen om de tuin klimaat bestendig te maken.

Meer weten over het maken van een klimaatbestendige tuin? Neem contact op met uw hovenier Emmen.

20231024 151801

Wij zijn lid van Vakgroep Wilde Weelde

Lid van Wilde Weelde
Contactgegevens

Hoveniersbedrijf Meppelink
Verlengde Vaart Noordzijde 2
7887 ED  Erica
06 - 150 52 651
dennis@hoveniersbedrijfmeppelink.nl

IBAN: NL88RABO 0104331089
KvK: 04049506
BTW: NL001400296837