Onderhoud houtwallen en houtsingels

Onderhoud: Om een houtwal en houtsingel in goede staat te houden is het van belang dat er goed onderhoud wordt gepleegd. De struiken moeten na een aantal jaren worden verjongd. Dat betekent dat de struiken vlak boven de grond worden afgezaagd. Daardoor krijgen de planten nieuwe takken. Dat voorkomt dat de planten verouderen en dat de planten te hoog en te breed worden. Dit afzagen kan iedere 5 jaar, 10 jaar of iedere 15 jaar. Dat is afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is

Oude houtsingels: In oude singels zien we vaak oude bomen staan. Die oude bomen zijn flink uitgegroeid. Die gezen veel schaduw op de bodem. Dat betekent dat de planten die er onder staan te weinig licht krijgen en daardoor verdwijden.
Het is zonde voor de oude bomen om hier flink in te grijpen. Als op een gegeven moment een aantal oude bomen zojn omgewaaid, dan komt er weer meer licht. Dat is het moment om jonge struiken aan te planten. Het landschap wordt daardoor dichter. Veel dieren hebben dan de mogelijkheid om in de onderbegroeiing te kunnen schuilen en zich te verplaatsen.
Vanaf dat moment is het goed omd e nieuwe aanplant op de juiste wijze te onderhouden. Oftewel iedere 5, 10 of 15 jaar aan de grond af te zagen en opnieuw uit te laten lopen.
Dat houdt de bepalnting gezond en vitaal. 

Bekijk de video van Jaap Dirkmaat over houtwallen en singels.

Meer weten over het onderhoud? Wilt u meer weten over het onderhoud van houtwallen en houtsingels? Neem dan contact met ons op.

Bel voor informatie over houtwallen

Houtsingel

Wij zijn lid van Vakgroep Wilde Weelde

Lid van Wilde Weelde
Contactgegevens

Hoveniersbedrijf Meppelink
Verlengde Vaart Noordzijde 2
7887 ED  Erica
06 - 150 52 651
dennis@hoveniersbedrijfmeppelink.nl

IBAN: NL88RABO 0104331089
KvK: 04049506
BTW: NL001400296837