Bloemweide maaien

Het belang van een bloemweide. Uiteraard zijn de bloemen mooi om te zien, maar er zijn nog meer belangrijke functies. Insecten halen voedsel uit de bloemen. De nectar en stuifmeel worden gebruikt als voedsel voor de insect zelf en om de jonge bijen te voeden. Als de bloemen zijn uitgebloeid dan ontwikkelen er zaden in de bloemen. Die zaden worden graag gegeten door vogels en veel andere dieren. Daarom is het belangrijk dat er veel bloemen in een bloemweide staan.

Onderhoud van een bloemweide. Een bloemweide heeft onderhoud nodig om goed te blijven. Als het onderhoud niet goed is dan komt er snel veel gras in. Het gras overgroeit de bloeiende planten. Door op het juiste moment te maaien blijft een bloemweide lang mooi. Afhankelijk van de hjoeveelheid voedingsstoffen die in de grond zit moet er eerder of later worden gemaaid. Als er veel grassen aanwezig zijn die hard groeien, dan wordt er tussen half mei en eind mei voor de eerste keer gemaaid. In de ze weide wordt in september nog een keer gemaaid. Als er niet veel gras groeit, dan wordt er in juni gemaaid.

Alles in één keer maaien? In de meeste weides/bloemweides zijn kleinere of grotere dieren aanwezig. Dit kunnen insecten, spinnen, sprinkhanen, rupsen van bepaalde vlinders en nog veel dieren zijn. Als alles in één keer wordt gemaaid dan worden alle dieren weg gemaaid. Er is geen schuilgelegehied meer voor de dieren. Ook het voedsel is in één keer weg. Maai daarom nooit meer dan 30 procent van de weide in één keer. De overgebleven dieren versprieden zich na het maaien weer over de hele weide. Een aantal weken later kan een tweede gedeelte worden gemaaid. De dieren hebben dan altijd voedsel en schuil gelegenheid.

Wij zijn lid van Vakgroep Wilde Weelde

Lid van Wilde Weelde
Contactgegevens

Hoveniersbedrijf Meppelink
Verlengde Vaart Noordzijde 2
7887 ED  Erica
06 - 150 52 651
dennis@hoveniersbedrijfmeppelink.nl

IBAN: NL88RABO 0104331089
KvK: 04049506
BTW: NL001400296837