Bos opknappen om biodiversiteit te vergroten

Waarom bos onderhoud. De natuur in Nederland is altijd aan het veranderen. Door regelmatig in te grijpen worden bepaalde soorten planten is stand gehouden. Die planten blijven in het bos door de ingrepen. Als er niet wordt ingegrepen verdwijnen veel soorten planten. 

Natuur ontwikkeling in Nederland. Een kaal stuk grond wordt in ons land snel begroeid met eenjarige kruiden. Die zorgen er voor dat de grond wordt beschermd tegen regen, wind en zonneschijn. Ook voorkomt de beplanting dat de grond te veel uitdroogt. Deze eenjarige verdwijnen na een jaar. Daarna komen er tweejarige planten en vaste kruiden. Die ontwikkelen zich enkele jaren. Daarna komen de eerste struiken en bomen. De vaste kruiden verdwijnen op dat moment. Ook de struiken en eerste bomen verdwijden op het moment dat het bos zich verder ontwikkelt. De natuur wil uiteindelijk uitgroeien naar een volwassenbos. Een oud bos is daarom van nature redelijk arm aan planten soorten. Dat komt doordat er weinig licht op de grond komt.

Het spannendste stuk bos. De grootste variatie aan planten en dieren is altijd aan de bosrand. Dat is de overgang van open veld naar het dichte bos. Een overgang van het warme zonnige veld naar het koele schaduwrijke bos. De overgang van laag (grassen) naar hoog (struiken en bomen). Veel dieren voelen zich daar thuis. Ook wij als mens zijn graag in de buurt van de bos rand. Het is er lekker licht met een verkoelend windje. Een ideale plek om te verblijven. Niet alleen de bosrand, maar ook open plekken in het bos hebben een grote aantrekking op mensen, planten en dieren.

Onderhoudsplan. In dit bos worden de paden vrij gemaakt. Met de maaier worden plekken gemaakt waar we kunnen lopen of liggen. Het maaisel wordt weg geharkt en op een berg achter in het bos neer gelegd. Door het weg harken wordt voorkomen dat de brandnetels en bramen snel terug komen. Daardoor is het bos op den duur gemakkelijker te onderhouden. Op verschillende plekken worden zaden van wilde planten gezaaid. Daardoor komen er meer soorten in het bos. 

Wij zijn lid van Vakgroep Wilde Weelde

Lid van Wilde Weelde
Contactgegevens

Hoveniersbedrijf Meppelink
Verlengde Vaart Noordzijde 2
7887 ED  Erica
06 - 150 52 651
dennis@hoveniersbedrijfmeppelink.nl

IBAN: NL88RABO 0104331089
KvK: 04049506
BTW: NL001400296837