Beukenhaag inplanten

Voorbereidingen voor de inplant van de beukenhaag. Een beuk is een lastige plant om aan de gang te krijgen. Met de juiste stappen groeit een beukenhaag goed door na de inplant. De belangrijkste stap is het los maken van de grond. Soms moet de grond wel 100 tot 150 cm diep los worden maakt. Een beuk heeft een hekel aan natte voeten. Door de grond diep los te maken kan het regenwater gemakkelijk de grond in zakken. In droge perioden kunnen de wortels gemakkelijk naar beneden groeien om vocht uit de grond op te nemen. 

Schimmels voor de beuken. De wortels van beuken leven samen met schimmels. Door de juiste schimmels in de grond te brengen groeit een beuk gemakkelijker door. Er kan grond onder een goede beuken haag vandaan worden gehaald. Daar zitten de schimmels al in. Meng de grond met de schimmels door de grond voor de nieuwe beuken. 

Inplanten van de beuken. Leg de planten op de juiste afstand in de plantgeul. Leg niet meer planten neer dan dat in tien minuten kan worden geplant. Op die manier wordt voorkomen dat de wortels uit drogen. Denk er ook aan dat de wortels tijdens het transport niet uitdrogen. Zet de planten recht op en gooi de plantgeul dicht met de aarde. Trek de planten zo ver omhoog tot dat de bovenste wortels van de plant 2 centimeter onde de grond zitten. Trap de grond rondom de planten voorzichtig aan.

Mulchen met houtsnippers. Na de inplant wordt de grond afgedekt met houtsnippers.Dis is een 4 centimeter dikke laag. De housnippers voorkomen dat de grond snel uitdroogt. Verder zorgen de snippers er voor dat het onkruid snel gaat groeien. Ook zorgt het er voor dat wormen, kevertjes en vele andere dieren de in de grond onder de haag gaan leven. De grond wordt daar beter van. De housnippers zorgen ook dat de schimmels voor de beuken beter gaan groeien.

Watergeven. Na de inplant moet minimaal een keer water worden gegeven. Als in het voorjaar wordt geplant, dan moet er vaker water worden gegeven. Het is van te voren niet te zeggen hoeveel en hoe vaak de haag water moet krijgen. Dat is afhankelijk van de grond en van het weer.

Onderhoud na de inplant. Haal regelmatig het onkruid weg zodat de haag goed kan groeien. Verder is het belangrijk om de haag twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer is snoeien is tussen half juni en eind juni. De tweede keer snoeien is tussen half september en eind oktober. Herhaal dit ieder jaar. Snoei de haag altijd, ook al is de haag nog niet op de hoogte die u graag wilt.

Goede voorbereidingen voor het inplanten van een beuken haag is heel belangrijk.

Wij zijn lid van Vakgroep Wilde Weelde

Lid van Wilde Weelde
Contactgegevens

Hoveniersbedrijf Meppelink
Verlengde Vaart Noordzijde 2
7887 ED  Erica
06 - 150 52 651
dennis@hoveniersbedrijfmeppelink.nl

IBAN: NL88RABO 0104331089
KvK: 04049506
BTW: NL001400296837