Het leggen van een heg is een oeroude techniek om hagen heel dicht te maken. Door het leggen is het voor koeien en paarden niet mogelijk om uit te breken.
Leggen of vlechten van een heg? Er bestaat nogal wat verwarring tussen een vlechtheg een heg die wordt gelegd. Bij een vlechtheg worden op regelmatige afstanden palen in de grond geslagen. De takken van de omgekapte struiken en bomen worden tussen deze palen gevlochten. Bij een gelegde heg worden de bomen en stuiken op de zelfde manier omgekapt, maar nu worden geen palen gebruikt. De planten worden los op elkaar gelegd.
De techniek van het leggen. Uitgangssituatie is dat er een uit de kluiten gegroeide haag aanwezig is van ongeveer vier tot zes meter hoog. Eerst worden de zijtakken van de stammen gehaald. Vervolgens wordt met een soort bijl de stam vlak boven de grond ingekapt. De stam wordt in de lengte richting van de haag gelegd. De volgende plant wordt op de zelfde wijze omgekapt en neergelegd. De takken vand e tweede plant worden een beetje tussen de takken van de eerste plant gevlochten.
Gereedschappen. In eerste instantie is veiligheid belangrijk. Goede lashandschoenen zorgen er voor dat je geen stekels in de handen krijgt. Een stevige jas is ook belangrijk om schrammen te voorkomen. Een veiligheidsbril voorkomt dat je takken en doornen in de ogen krijgt. Het meest bijzondere stuk gereedschap dat wordt gebruikt is een hiep. Dit is een hakbijl om de stam in te kappen. Verder is er een snoeischaar of takkenschaar nodig. Hiermee kun je de zijtakken weghalen of inkorten. Een takkenzaag wordt gebruikt om de stam vlak boven de grond netjes af te zagen.
Bekijk de video door de foto links onder aan te klikken.
Hoveniersbedrijf Meppelink
Verlengde Vaart Noordzijde 2
7887 ED Erica
06 - 150 52 651
dennis@hoveniersbedrijfmeppelink.nl
IBAN: NL88RABO 0104331089
KvK: 04049506
BTW: NL001400296837