Het nut van een vlechtheg

Vlechtheggen in het verleden: Vroeger werden vlechtheggen rond om weides geplant. De dichte haag zorgde er voor dat het vee net weg kon lopen en het wild kon niet bij het vee komen.
Verder werd het snoeihout gebruikt om bijvoorbeeld de kachel mee aan te maken. Dikkere takken konden worden gebruikt om stelen voor gereedschap van te maken. In het rivieren gebied werden de hagen geplant om te voorkomen dat de grond wegspoelde.

Verval van de vlechtheggen: op een gegeven moment waren de hagen niet meer nodig. Koken op gas was gemakkelijker dan iedere keer de kachel aan te maken met takken. Het prikkeldraad zorgde er voor dat het vee niet weg kon lopen. De hagen waren verouderd en stonden in de weg. De hagen werden niet meer onderhouden of werden weggehaald.

Vlechtheggen in het heden: Tegenwoordig worden de vlechtheggen aangeplant omdat het mooi lijkt. Daarnaast worden deze hagen aangeplant omdat ze zeer nuttig zijn voor allerlei insecten, knaagdieren, vogels en veel andere dieren.
Ook worden tegenwoordig nog de vlechtheggen aangeplant als erfscheiding. De hagen zorgen zorgen voor beschutting tegen inkijk en tegen de wind.

Waarom een vlechtheg? Een vlechtheg is veel dichter van structuur dan een normale heg. Dat betekent dat de haag veel dichter is (meer takken heeft) dan een gewone heg. Dat zorgt er voor dat onder andere vogels in een vlechtheg betere verstopplekken hebben dan in een normale haag. 

IMG 20220302 WA0003

Wij zijn lid van Vakgroep Wilde Weelde

Lid van Wilde Weelde
Contactgegevens

Hoveniersbedrijf Meppelink
Verlengde Vaart Noordzijde 2
7887 ED  Erica
06 - 150 52 651
dennis@hoveniersbedrijfmeppelink.nl

IBAN: NL88RABO 0104331089
KvK: 04049506
BTW: NL001400296837