Natuurtuin, wat is dat?

Wat is een natuurtuin?
Een natuurtuin is een plek waarin de natuur de ruimte krijgt. Dat betekent dat de tuin wordt ingericht op een manier waarop verschillende dieren graag naar de tuin komen.
De basis voor een natuurtuin is dat er veel planten aanwezig zijn.

De kleine tuin:
In een kleine tuin zullen dat een paar klimplanten zijn en vaste planten met hier en daar een struikje. Ook kan er een waterschaal worden neergezet voor de vogels. Voor de wilde bijen kan een bijenhotel worden opgehangen.

De grote tuin:
In een grotere tuin zijn er meer mogelijkheden. In een grote tuin kan een vijver worden aangelegd met oeverplanten. Kikkers, padden, salamanders en libellen vinden daar een plek.
Bomen worden geplant en groot uitgroeiende struiken. Ook kan een bosje worden aangeplant.
Het snoeiafval kan op verschillende plekken in de tuin worden neergelegd. Dat wordt een takkenril of takkenhaag genoemd. In deze haag vinden verschillende vogels een plek om te broeden. Egels, insecten en veel andere dieren overwinteren onder een takkenril.
Een grote tuin is een mooie plek om een bloemweide aan te leggen. Daarin staan allemaal inheemse planten die nectar voor de insecten geven.

Meer mogelijkheden:
Het regenwater kan worden afgekoppeld. Dat betekent dat het regenwater dat van het dak en de bestrating afkomt niet het riool in gaat. Het regenwater wordt opgevangen in regentonnen. Dat water is te gebruiken om planten water te geven.
Ook kan het water rechtstreeks de tuin in worden geleid. Het waer stroomt dan naar een laag gelegen gedeelte in de tuin. Daar zakt het water langzaam de bodem in. Deze plek wordt een Wadi genoemd.
Hergebruik van materialen is een belangrijk onderdeel van een natuurlijke tuin. Waarom zou je nieuwe materialen kopen terwijl de oude materialen nog goed zijn? Bestrating kan op de kop worden gelegd. Het ziet er dan vaak weer mooi uit. Ook kunnen deze stenen worden gemaakt om een grondkering van te maken. 

Wij zijn lid van Vakgroep Wilde Weelde

Lid van Wilde Weelde
Contactgegevens

Hoveniersbedrijf Meppelink
Verlengde Vaart Noordzijde 2
7887 ED  Erica
06 - 150 52 651
dennis@hoveniersbedrijfmeppelink.nl

IBAN: NL88RABO 0104331089
KvK: 04049506
BTW: NL001400296837