Takkenhaag

Heeft u regelmatig veel snoeiafval in uw tuin en weet u iet waar u daar mee naar toe moet? Maak er een takkenhaag van waarin vogels gaan nestelen. Op deze manier komt u van uw takken-afval af en u helpt de natuur. 

Na het snoeien van een tuin zijn er vaak veel takken waar we vanaf moeten. We kunnen de takken afvoeren, maar het kan ook anders. Maak van de takken en takkenhaag of takkenril.

Door de takken netjes op te stapelen zorgen we er voor dat de voedingsstoffen die in de takken zitten opgeslagen in de tuin blijven. Vogels maken graag nestjes in de opgestapelde takken. De takken worden opgevreten en verteerd door kevers en door schimmels. De kevers en de larven van de kevers dienen als voedsel voor verschillende vogels. Uit de schimmels groeien vaak de mooiste paddenstoelen.
Winterkoninkjes en roodborstjes maken graag een nest in de takkenhagen. Op de bodem liggen vaak bladeren en kleine takjes. Tussen de bladeren en takjes zitten de wormpjes en kevertjes die door de vogels graag worden gegeten.

Tip: Maak een haag van 70 tot 100 cm breed en minimaal 100 cm hoog. Om de takken bij elkaar te houden kunt u de dikkere takken (palen) rechtop in de grond graven. Die palen zorgt er voor dat de stapel met takken compact blijft.

Foto van een laan met knotwilgen

Wij zijn lid van Vakgroep Wilde Weelde

Lid van Wilde Weelde
Contactgegevens

Hoveniersbedrijf Meppelink
Verlengde Vaart Noordzijde 2
7887 ED  Erica
06 - 150 52 651
dennis@hoveniersbedrijfmeppelink.nl

IBAN: NL88RABO 0104331089
KvK: 04049506
BTW: NL001400296837