Inplanten van een houtsingel voor meer natuur in de tuin

Door het aanplanten van een houtsingel of houtwal geven we de natuur kans om zich te ontwikkelen.

Een houtsingel, ook wel singel genoemd, is een strook beplanting waarin bomen en struiken staan. Deze strook is maximaal 10 meter breed. Als de strok breder is, dan noemen we het een bos. Er worden verschillende soorten geplant. Dat zorgt er voor dat er op verschillende momenten in het jaar bloemen, zaden en vruchten aanwezig zijn. Dat zorgt er voor dat vogels, insecten, egels en veel andere dieren het hele jaar door wat te eten hebben.
Een houtwal is een langwerpige heuvel langs de erfgrens meestal niet hoger dan 80 cm. De grond komt van uit de sloot die op de erfgrens is gegraven. De beplanting bestaat ook uit bomen en struiken.

Aanplant van een houtsingel video

Opbouw van een houtsingel: Van belang is dat er op de lange termijn niet te veel bomen in de singel staan. Iedere 10 of 15 meter een boom is het best. Dat zorgt er voor dat de struiken die er onder staan voldoende licht krijgen. Ook andere planten krijgen voldoende licht om zich te ontwikkelen.
Wat planten we aan: Van belang is dat we veel soorten aan planten. Verder kijken we naar de grondsoort en hoe vochtig het is. In een singel waar de grond erg nat is, daar planten we vooral els, es en wilgen aan. Is de grond droger, dan worden vlier, kardinaalsmuts, veldesdoorn, lijsterbes, wilde rozen, meidoorn, vuilboom, gele kornoelje, haagbeuk, gelderse roos, hulst en taxus en veel andere soorten ingeplant.
als alles is ingeplant is het goed om wilde bloemen in te zaaien. Die zorgen er voor dat er al heel sneol bloei komt waar de insecten van kunnen eten. De zaden die hier uiteindelijk aan komen worden graag door vogels gegeten. Het duurt namelijk een aantal jaren voor dat de struiken bloemen en vruchten geven. Je trekt daardoor sneller dieren naar de tuin.
20230311 152644
Foto: snoeigereedschap

Onderhoud: De bomen en struiken gaan snel groeien. De planten worden bij de inplant vaak dicht bij elkaar geplant. Dat zorgt er voor dat je snel een dicht bos hebt. Dit is het moment om in te grijpen. Door dat de planten dicht bij elkaar staan zullen snel groeiende struiken aner struiken overgroeien. Een aantal soorten zullen daardoor helemaal verdwijen. Dat is zonde. We willen het liefst van alle soorten een aantal planten overhouden. Dat kan door een aantal snelgroeiende planten helemaal tot aan de grond af te zagen. Doe dit ieder jaar. Daardoor krijgen de andere soorten een kans om te over leven.

Wij zijn lid van Vakgroep Wilde Weelde

Lid van Wilde Weelde
Contactgegevens

Hoveniersbedrijf Meppelink
Verlengde Vaart Noordzijde 2
7887 ED  Erica
06 - 150 52 651
dennis@hoveniersbedrijfmeppelink.nl

IBAN: NL88RABO 0104331089
KvK: 04049506
BTW: NL001400296837