Het belang van houtwallen en houtsingels

Houtwallen en houtsingels zijn mooie structuren in het landschap. Naast dat ze mooi zijn, zijn ze ook van belang voor veel planten en dieren. De beplanting op een houtwal zorgt voor voedsel, schuilgelegenheid en nestgelegenheid voor verschillende dieren. Insecten profiteren van de bloesems in de struiken. Vogels eten van de bessen en de noten die aanwezig zijn. Hermelijntjes en egels verplaatsen zich tussen de stammen. Vleermuizen oriënteren zich aan de hand van de bomen en de struiken.

Oude bomen als nestplaats: In oude bomen zitten vaak gaten. Dat komt doordat er op een gegeven moment een tak is afgezaagd of dat een tak is afgebroken. Daardoor wordt de stam hol. In zo'n holle stam kunnen verschillende vogels een nest maken. Onder andere spreeuwen, koolmezen en pimpelmezen maken hier graag gebruik van. Ook uilen maken in deze holtes een nest.

Struiken in de houtsingel: Veel struiken in een houtwal of houtsingel hebben doornen of stekels. Dit is een natuurlijke bescherming voor veel dieren. Vogels kunnen daar veilig nesten maken. Merels nestelen graag in dichte stekelige bosjes. De struiken zorgen voor veel bloei. Vlinders, bijen en andere insecten halen daar hun voedsel vandaan. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid komen er vruchten aan de struiken. De zaden, noten en bessen worden door vogels en veel andere dieren gegeten. Als er een singel langs een weide staat, dan knabbelen koeien en paarden graag aan de planten.

Onderhoud: Om een houtwal goed te in stand te houden is het van belang dat er goed onderhoud wordt gepleegd. Lees hier voor het artikel: Onderhoud van houtwallen en houtsingels.

Informatie over onderhoud van houtwallen en singels

Informatie over het aanplanten van houtwallen en houtsingels

Wij zijn lid van Vakgroep Wilde Weelde

Lid van Wilde Weelde
Contactgegevens

Hoveniersbedrijf Meppelink
Verlengde Vaart Noordzijde 2
7887 ED  Erica
06 - 150 52 651
dennis@hoveniersbedrijfmeppelink.nl

IBAN: NL88RABO 0104331089
KvK: 04049506
BTW: NL001400296837