Aanleg natuurlijke vijver.
De vijver die goed bij u past moet goed worden aangelegd. Om de vijver helder te houden is het van belang dat de basis goed is.
Ik leg graag uit wat de basisstappen zijn.
Begin met het zoeken van een zonnige plek. Dat is een goede plek voor de planten die later in de vijver komen en voor de dieren die graag in de vijver komen.
Diepte van de vijver.
Een goede vijver heeft verschillende dieptes. Om uw vijver er natuurlijk uit te laten zien is het belangrijk dat er verschillende dieptes in de vijer aanwezig zijn.
Aan de rand komt de oeverzone. Hierin worden de planten gezet die met de wortels net onder water groeien. Als het vijerwater zakt, dan mogen de planten droog komen te staan. Daar kunnen de planten goed tegen. Vogels en andere dieren gaan hier graag waer drinken.
Iets dieper komen de waterplaten die 30 tot 40 cm oderwater kunnen staan. De bladeren komen boven het water uit.
Nog dieper worden de onderwaterplanten gezet. Ook wel zuurstofplaneten genoemd. Die diepte is tussen 60 en 100 cm diep. Dieper is niet nodig. Dieren kunnen op de bodem de winter overleven.
Mail nu voor informatie over een natuurvijver in uw tuin
Opbouw van de vijver.
Als uw vijver is gegraven dan kan de vijverfolie er in.
Vervolgens kan het vijverzand worden aangebracht. In de oeverrand en op de bodem wordt een laag met zand of leem neergelegd. Verder worden er keien en boomwortels of complete bomen in de vijver gelegd. Dit zorgt voor nog meer plekken waar de onderwaterdieren kunnen leven, schuilen en voortplanten.
Vullen van de vijver met water.
Nu kan het water in uw vijver. Gebruik hiervoor altijd kraanwater. Kraanwater in Nederland is perfect voor het vullen van de vijver. Zorg er voor dat u een emmer met water uit een bestaande heldere vijver bij de hand heeft. In dit water zitten veel waterdiertjes en bacteriën die het water schoonhouden. Als er een laagje water in de vijver zit kan de emmer in de vijver leeg worden gegooid.
Wilt u weten wat een natuurtuin is? Kijk dan hier
Wij maken uw vijver helder, mail nu voor informatie
Waterplanten in uw vijver aanbrengen.
De waerplanten zijn het belangrijkste hulpmiddel in een natuurlijke vijver om het water schoon en helder te houden.
De oeverplanten, waterlelie en pijlkruid kunnen worden geplant. voor dat het waer in de vjer aanwezig is. Deze planten worden op de diepste gedeelten geplant
Zodra deze panten zijn ingeplant, dan kunt u beginnenmet het vullen van de vijver met water. Als er 20 cm water in de vijver staat, dan kunnne de zuurstofplanten er in. Denk er aan dat de zuurstogfplanten nooit droog mogen staan.
Als laatst worden de oeverplanten aangebracht.
Vul de vijver tot aan de rand. De vijver is nu klaar.
Wel of geen vissen in uw vijver.
Ons advies om nooit vissen in een vijver te doen. De vissen hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van het water. Als er leem op de bodem ligt dan gaan de vissen er in woelen. Het leem komt dan omhoog. De vijver zal daardoor nooit helder worden. Kikkers, padden, salamanders en andere dieren hebben bijna geen negatief effect op de kwaliteit van het water. Sommige vissen eten de waterplanten op. Als de waterplanten weg zijn, dan komen er snel algen in de vijver.
Bekijk informatie over een wadi in de tuin
Bel nu voor informatie voor een vijver of beekloop
Hoveniersbedrijf Meppelink
Verlengde Vaart Noordzijde 2
7887 ED Erica
06 - 150 52 651
dennis@hoveniersbedrijfmeppelink.nl
IBAN: NL88RABO 0104331089
KvK: 04049506
BTW: NL001400296837